top of page

Mutlaka İzlenmesi Gereken Ufuk Açıcı Belgeseller



"Öğrenmek" insan doğasının bir parçasıdır. Öğrenmek; okuyarak ya da yaşayarak, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde başkalarından veya kendi kendimize yapabileceğimiz bir süreçtir. Dünyada insanı en mutlu eden hislerden biri de (şahsi görüşüm) öğrenme ve sonrasında insanın kendinde bilgi ve davranış yönünde hissettiği değişimdir.

Günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte merak ettiğimiz konularla ilgili bilgiyi bulmak ve erişmek artık çok kolaydır. Teknolojinin sunduğu bu avantajları öğrenme sürecine kullanmak için değerlendirebilirsek bilgiyi farklı formatlar üzerinde (belgesel, podcast, online programlar, vs.) keşfedebilmemiz mümkündür. Bu arada "Bilgi dediğin nedir ki?" arkadaş diyebilirsiniz. Bilgiyi en genel anlamıyla tanımlayacak olursak; ihtiyaç duyduğumuz; öğrenme, araştırma ya da gözlem yoluyla elde ettiğimiz ve erişildiğinde fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak değişim uyandıran her şeydir. Örneğin; sağlıkla ilgili gelişmeleri takip ettiğiniz ve abone olduğunuz bir süreli yayın, sevdiğiniz bir yazarın romanı, yemek tarifi aldığınız bir YouTube kanalı, hayvanlarla ilgili izlediğiniz bir belgesel programı, takip ettiğiniz haber portalı, araştırma yaptığınız bir veri tabanı, gideceğiniz yerin konum bilgisini veren harita, vs. bilgi alabildiğiniz basılı/dijital her şeyi saymak mümkündür.

Belgesel; herhangi bir konu üzerinde yapılan araştırmaları seyirciye yansıtılarak çekilen programlardır. Kendi içinde türleri vardır: Doğa belgeseli, bilimsel belgesel, sanat belgeseli, seyahat belgeseli, tarih belgeseli, vs. birçok konuda belgesel yayınlanmaktadır. Ben kitap okumanın yanı sıra özellikle hayvanlar, uzay, seyahat, tarih, kültür, inanç, sosyal medya ve iletişim konularını içeren belgeselleri izlemeyi seviyorum. Bu yazımda insan, evren, uzay, hayvan, doğa, teknoloji, sosyal medya, gıda, tarih, ekonomi, inanç gibi konularla ilgili bakış açınızı değiştirecek, benim ilgiyle izlediğim ve halen de izlemekte olduğum belgeselleri listelemeye çalıştım. Eğer sizlerin de belgesel önerileri varsa aşağıda yorum kısmında belgesel adı ve konusuyla birlikte belirtebilirsiniz.

Sosyal medya platformlarının ürkütücü özelliklerini ve niçin tasarlandığını biliyor muyduk? Sosyal medyanın yaşamımıza olan etkilerini, bilmediğimiz karanlık yönlerini bu platformların üreticilerinin ağzından duyacağınız ve kesinlikle izlenmesini tavsiye ettiğim bir belgeseldir.

Bir veri şirketi olan Cambridge Analytica'nın sosyal medyanın karanlık yüzünü ve sosyal medyadaki verileri hangi amaçlarla kullandıklarını gösteren bir belgeseldir.

2019 yılında çekilmiş, gezegenimizin güzelliklerini, tüm canlıları ve iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkilerini muhteşem görüntülerle anlatan bir doğa belgeselidir.

Latin Amerika'nın en tehlikeli ve asla yaklaşmak istemeyeceğiniz hayvanlarını anlatmaktadır.

Küçük hayvanların hayatta kalma mücadelesini konu alan bir doğa belgeselidir.

Dünyadaki yaşam yasalarını bilim ile kurguyu birleştirerek hayali olarak uzayda diğer gezegenlerdeki canlıların yaşamları üzerine düşleyerek anlatan bilim kurgu belgeselidir.

1989'da Fizikçi Bob Lazar 51. bölgede hükümetin uzaylılar hakkındaki çalışmalarını anlattığı belgeseldir.

Gece boyunca aktif olan hayvanların dünyasını ele alan doğa belgeselidir.

Okyanuslara hayran olan film yapımcısı Ali Tabrizi'nin, insanların denizlerdeki canlılara verdiği zararları araştırırken karşılaştığı yolsuzluğu anlattığı tartışmalı doğa belgeselidir.

Gıda sektöründe acı gerçekleri önümüze seren ve ne yediğimizi belirleyenlerin işledikleri suçları göstermesi açısından izlenmesi gerekmektedir.

Yenilikçi kamera teknolojisi ile hayvanların yaşam mücadelesinde renkleri doğada nasıl kullandığını renkli karelerle anlatan bir doğa belgeselidir.

Belgeselin sunumu ve anlatımını Tarihçi Bettany Hughes'ın üstlendiği, Karl Marx, Friedrich Nietzsche ve Sigmund Freud'u hayatlarının başından sonuna kadar irdeleyerek buldukları icatları veya ileri sürdükleri akımları yüzeysel bir şekilde anlatmaktadır.

Microsoft'un eski ortak kurucusu Bill Gates'in yaşamını (çocukluğu/gençliği/kariyeri) ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için yaptığı projeleri anlatmaktadır.

Eğitim aldığım bir platformdaki hocamızın ödev olarak verdiği ve izlememizi istediği bir belgeseldi. Hocamızın tavsiyesi üzerine açıp izlemiştim (yarım kaldı). Belgeselde Sigmund Freud’un öğretilerinin toplumsal kitleler üzerinde nasıl kullanıldığı, çeşitli psiko-analistlerden ve halkla ilişkiler uzmanlarından bahsedilmektedir. Belgeselde şirketlerin reklamlarında, siyasetçilerin propagandalarında, savaş sonrasında askerleri tedavi ederken psikoloji biliminden nasıl yararlanıldığı anlatılmaktadır.

Kendilerine "Hayatım daha az ile nasıl daha iyi olabilir?" sorusunu sorarak yaşamlarında radikal değişiklikler yapan iki kişinin minimalizm felsefesini geniş kitlelere tanıtma serüvenini anlatmaktadır.

Tarihte bilinen iktidarların yönetimlerinde izledikleri stratejileri ve uyguladıkları politikaları şahsiyetlerin (Adolf Hitler, İdi Amin, Josef Stalin, vs.) özelinde mizahi ve eleştirel bakışla anlatan belgeseldir.


Not: Yazıda belirtilen belgesellerin bazıları Netflix üzerinde bazıları ise farklı platformlarda yer almaktadır. Paylaşılan linkler, yasal sorumluluk belirten sitelerden belgesellerin fragmanlarına veya bölümlerine yönlendirilme yapılmaktadır. Belgesellerin yasal platformlar üzerinden izlenmesi tavsiye edilmektedir. Linklerin yasal olmaması durumunda sorumluluk videoyu paylaşan siteye aittir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Teşekkür Ederiz!

Tüm Hakları Saklıdır © 2021 | HİLAL TAŞCI. İzinsiz paylaşmayınız. 

  • Beyaz Instagram Simge
  • X
  • Beyaz LinkedIn Simge
bottom of page